Als u in de bouwmarkt loopt is het u vast weleens opgevallen. “Het leggen van (klik)laminaat is zeer gemakkelijk en u heeft hier geen enkele expertise voor nodig”, volgens veel slogans van bouwmarkten zoals Gamma en de Praxis. Deze week gaan we de proef op de som nemen en zelf het laminaat leggen. We gaan dit doen aan de hand van de instructieboekjes die bij het laminaat geleverd worden om te kijken of de bouwmarkten gelijk hebben. We hebben een kleine kamer van 10 vierkante meter gekozen om het niet overdreven ingewikkeld te maken aangezien dit de eerste keer is dat we laminaat gaan leggen. De kamer is bijna geheel recht met uitzondering van de meterkast waar we omheen moeten gaan werken.

Wat moest er als eerst gebeuren?

We zijn begonnen met een grove schets van de afmetingen van de kamer, dus we tekenen de kamer na en noteren de lengte en breedte van de kamer en de hoek met de meterkast. Nu we dit gedaan hebben kunnen we een schatting maken over de hoeveelheid laminaat die we moeten aanschaffen. We hebben 4 dozen laminaat online op www.de-laminaatexpert.nl gekocht en dat was genoeg voor de hele kamer. Daarnaast gebruikten we een zaag, een potlood, een stanleymes en lijm. De zaag en het potlood zijn om het laminaat af te tekenen en te zagen. En het stanleymes met de lijm gebruikten we om de grondvloer aan het beton vast te lijmen en de stukken op maat te snijden.

Gelukt zonder al te veel moeite

De grondvloer was relatief makkelijk te leggen, dus hierin moeten we het eens zijn met de slogan van de bouwmarkten. Maar na de grondvloer begint het gepriegel: het laminaat moet in de lengte van de kamer afgezaagd worden en het is ook belangrijk dat de stukken allemaal in een mooi patroon liggen anders ziet de kamer er niet uit. In het begin was dit een rotklusje om uit te voeren, omdat we hier was achter kwamen tijdens het leggen van het laminaat. Hierdoor hadden we sommige planken verkeerd afgezaagd en moesten we uiteindelijk een nieuwe doos laminaat kopen. Maar toen we uiteindelijk de draad te pakken hadden, was het best wel te doen. Al met al, vond ik het laminaat leggen relatief makkelijk. Op een schaal van 1 tot 10 van moeilijkheidsgraad geef ik laminaat leggen een 5. Het is niet erg lastig als je weet wat je aan het doen bent. Maar als het je eerste keer is dat je laminaat legt raden we de lezer wel aan om eerst wat informatie op te zoeken over het leggen van het laminaat.

Categorieën: Nieuws